Menu

 

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(тридцять п’ята сесія восьмого скликання)

 

РІШЕННЯ

10 травня 2024 року

 

Про затвердження Програми «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» на 2024 рік

 

Відповідно до п. 22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про соціальні послуги», Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020р № 430 «Про затвердження Порядку підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності», Постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021р. №1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» та заслухавши начальника відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Білик І.В., сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» на 2024 рік (далі -  Програма), що додається.
  2. Організацію проведення виплати компенсацій фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основіпокластина відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради та відділ бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради.
  3. Начальнику фінансового відділу виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Лободі В.Г. передбачити кошти на виконання заходів Програми.
  4. Спеціалісту І категорії виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Вербі А.В. оприлюднити це рішення на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально – економічного розвитку.

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням тридцять п’ятої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 10.05.2024 року

 

Програма

«Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі» на 2024 рік

с. Сергіївка – 2024рік

  1. Визначення проблеми

  Програма спрямована на покращення якості соціальних послуг та соціального забезпечення на території Сергіївської громади шляхом призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, пройшли підготовку та перепідготовку з основ догляду особам, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися та є:

громадянами похилого віку;

особами з інвалідністю;

невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування;

дітьми з інвалідністю;

дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161.

 

  1. Мета Програми

Метою розробки Програми є забезпечення виконання Закону України "Про соціальні послуги", Постанови Кабінету Міністрів України від 06 жовтня 2021 року №1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі», що сприятиме розширенню сфери надання соціальних послуг та покращенню якості надання соціальних послуг на території Сергіївської громади.

 

  1. Шляхи та засоби виконання Програми

Програма розроблена з урахуванням Закону України "Про соціальні послуги", Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020р № 430 «Про затвердження Порядку підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності», Постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021р. №1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі», а також статей 89, 91 Бюджетного кодексу України.

Програмою передбачається призначення та виплата Компенсації, розмір якої відповідно до частини сьомої статті 13 Закону України “Про соціальні послуги” визначається з розрахунку 70 відсотків мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі за одну годину догляду за однією особою, але не більше ніж 360 годин на місяць.

Кількість осіб, яким надаються соціальні послуги з догляду на професійній основі фізичною особою, яка надає соціальні послуги з догляду на професійній основі, не обмежується, але загальна кількість годин, за які нараховується компенсація, має становити не більше ніж 360 годин на місяць.

Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі, призначається згідно з договором.

Механізм призначення і виплати Компенсації встановлено Порядком подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.10.2021р. №1040.

 

  1. Фінансове забезпечення

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету Сергіївської  громади.

Сума коштів, необхідних на виплату компенсацій фізичним особам, які надають соціальні послуги, збільшується у разі підвищення прожиткового мінімуму відповідним категоріям населення.

Головним розпорядником коштів є Сергіївська сільська рада.

 

  1. Очікувані результати виконання Програми

Виконання Програми забезпечить підвищення рівня соціальної захищеності фізичних осіб зазначених у п. 1 Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.10.2021р. №1040 та сприятиме покращенню якості надання соціальних послуг з догляду на території Сергіївської громади.

 

  1. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Контроль за виконанням програми покласти на постійну комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської ради.

 

Паспорт програми «Компенсація фізичним особам,

які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» на 2024 рік

 

1

Ініціатор розроблення Програми

Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

2

Підстави для розробки Програми

Бюджетний кодекс України, Закон України «Про соціальні послуги», постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020р № 430 «Про затвердження Порядку підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності», постанова Кабінету Міністрів України від 06.10.2021р. №1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі»

3

Розробник Програми

Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

4

Відповідальні виконавці

 Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, відділ бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

5

Учасники Програми

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, особи, які потребують надання соціальних послуг з догляду на професійній основі

6

Термін реалізації Програми

2024 рік

7

Мета Програми

Забезпечення виконання Закону України "Про соціальні послуги", постанови Кабінету Міністрів України від 06.10.2021р. №1040 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі»  що сприятиме розширенню сфери надання соціальних послуг та покращенню якості надання соціальних послуг з догляду на території Сергіївської громади.

8

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього:

56,0 тис. грн.

коштів сільського бюджету

56,0 тис. грн.

коштів обласного бюджету

-

коштів державного бюджету

-

коштів інших джерел

-

9

Очікувані результати виконання

Підвищення рівня соціальної захищеності фізичних осіб зазначених у п. 1 Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.10.2021р. №1040 та сприятиме покращенню якості надання соціальних послуг з догляду на території Сергіївської громади

10

Ключові показники ефективності

Реалізація законодавчих прав громадян, зокрема  щодо виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, які їх потребують.

 

 

Секретар сільської ради                                                         Надія ІЛЛЯШЕНКО

 

ЗАХоДИ ПРограми «КОМПЕНСАЦІЯ ФІЗИЧНИМ ОСОБАМ, ЯКІ НАДАЮТЬ СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ з догляду на непрофесійій основі» НА 2024 РІК

№ п/п

 

Назва напряму

(пріоритетні завдання)

Заходи програми

Строк виконання

Виконавці

Обсяги фінансування, тис. грн.

Джерела фінансу-вання

Очікуваний результат

1

Забезпечення заходів з прийому, оформлення документів та призначення компенсації

1) Здійснення прийому документів для включення фізичних осіб до переліку фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду на професійній основі та видача направлення на підготовку та перепідготовку фізичних осіб з основ догляду відповідно до Порядку підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1червня 2020р. №430

 

Постійно

Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

56,000

Бюджет територіальної громади

Підвищення рівня соціальної захищеності непрацюючих фізичних осіб, забезпечення надання та покращення якості соціальних послуг з догляду

1) Здійснення прийому, оформлення документів та призначення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, пройшли підготовку та перепідготовку з основ догляду особам, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися відповідно до Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 жовтня 2021 р. №1040. 

2) Формування на кожну особу, яка надає соціальні послуги з догляду, персональної справи

Постійно

-

3) Систематизація та зберігання інформації про осіб, які надають соціальні послуги з догляду, забезпечення її автоматизованого використання

Постійно

-

2

Забезпечення фінансування заходів Програми

1) Забезпечення своєчасної виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі

Щомісячно

Відділ бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

*

Забезпечення своєчасного перерахування коштів надавачам соціальних послуг  

2) Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів

Щоквартально

-

Всього:

 

 

 

 

Секретар сільської ради                                                                                                                                                Надія ІЛЛЯШЕНКО  

 

РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ  ПРОГРАМИ «КОМПЕНСАЦІЯ ФІЗМЧНИМ ОСОБАМ, ЯКІ НАДАЮТЬ СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ з догляду на професійній основі» НА 2024 РІК

 

Обсяги коштів, що пропонується залучити на виконання програми

Етапи виконання програми

Всього витрат на виконання програми в 2024 році, тис. грн.

2024 рік

Обсяг ресурсів, всього, у тому числі:

Державного бюджету

-

 

-

Обласного бюджету

-

 

-

Сільського бюджету

56,000

56,000

Кошти інших джерел

-

 

-

 

Секретар сільської ради                                                        Надія ІЛЛЯШЕНКО

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору