Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(тридцять п’ята сесія восьмого скликання)

 

РІШЕННЯ

10.05.2024

 

Про затвердження Порядку визначення потреб населення Сергіївської територіальної громади у соціальних послугах

            

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтею 25 Законом України «Про соціальні послуги», Наказом Міністерства соціальної політики України №130-Н від 19.04.2023 «Про затвердження Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці/ територіальної громади у соціальних послугах», сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. ЗатвердитиПорядок визначення потреб населення Сергіївської територіальної громади у соціальних послугах (Додаток 1).
  2. 2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з гуманітарних питань Сергіївської сільської ради.

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

 

                   Додаток 1

до рішення 35 сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради «Про затвердження Порядку визначення потреб населення Сергіївської територіальної громади у соціальних послугах»

 

Порядок

визначення потреб населення Сергіївської територіальної громади

у соціальних послугах

 

  1. Загальні положення
  2. Цим Порядком установлено процедуру визначення потреб населення Сергіївській територіальній громаді у соціальних послугах (далі - потреби населення у соціальних послугах) шляхом збирання, узагальнення та аналізу кількісних та якісних даних щодо наявності вразливих груп населення, осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати, щодо їхніх потреб у соціальних послугах.
  3. Визначення потреб населення у соціальних послугах проводиться з метою отримання об’єктивних даних (кількісних та якісних), необхідних для прийняття управлінських рішень щодо забезпечення розвитку системи надання соціальних послуг.

Визначення потреб населення у соціальних послугах забезпечується шляхом:

проведення соціального дослідження (на середньостроковий період);

застосування результатів моніторингу надання соціальних послуг (на короткостроковий період), що проводиться відповідно до вимог Порядку проведення моніторингу надання та оцінки якості соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року № 449 та даних Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.

Інформація, що міститься в державних електронних інформаційних ресурсах, отримується шляхом електронної інформаційної взаємодії або направлення запитів до власників (розпорядників) зазначених відомостей.

  1. Цей Порядок застосовується структурними підрозділами з питань соціального захисту населення Сергіївської сільської ради.
  2. Збирання та узагальнення даних для визначення потреб населення у соціальних послугах проводяться відділом соціального захисту населення із залученням фахівців із соціальної роботи, надавачів та отримувачів соціальних послуг, освітніх та медичних закладів, громадських об’єднань, благодійних організацій та інших суб’єктів і фахівців, участь яких є необхідною для збирання та узагальнення даних.
  3. Для визначення потреб населення у соціальних послугах за рішенням голови Сергіївської сільської ради утворюється робоча група з питань визначення потреб населення у соціальних послугах (далі - робоча група).

Робочу групу очолює голова або заступник голови Сергіївської сільської ради.

До складу робочої групи входять представники соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, фінансів та економіки, молоді, служби у справах дітей, фахівці із соціальної роботи. За згодою до складу робочої групи можуть також входити представники територіальних органів (підрозділів) Національної поліції України надавачів, отримувачів соціальних послуг, громадських об’єднань, благодійних, релігійних організацій, представники вразливих груп населення, депутати місцевої ради та представники інших зацікавлених сторін.

Персональний склад робочої групи та положення про її діяльність затверджується головою Сергіївської сільської ради згідно з рішенням якого робочу групу було утворено.

Основною організаційною формою діяльності робочої групи є засідання, які проводяться за потребою, до завершення роботи над підготовкою звіту за результатами визначення потреб населення у соціальних послугах на середньостроковий період (пропозицій за результатами визначення потреб населення у соціальних послугах на короткостроковий період).

  1. Робоча група є консультативно-дорадчим органом, основним завданням якого є підготовка пропозицій щодо потреб населення у соціальних послугах.

Робоча група відповідно до визначених завдань:

готує пропозиції до плану заходів щодо організації визначення потреб населення у соціальних послугах із зазначенням відповідальних осіб, який подається на затвердження голові або заступнику Сергіївської сільської ради

забезпечує аналіз соціально-демографічної ситуації у територіальній громаді, даних про осіб/сім’ї, які належать до вразливих груп населення, перебувають у складних життєвих обставинах (далі - вразливі групи населення), які проживають на території Сергіївської сільської ради;

забезпечує аналіз стану розвитку системи надання соціальних послуг та організаційної спроможності територіальної громади у забезпеченні населення соціальними послугами;

розглядає проект звіту за результатами визначення потреб населення у соціальних послугах;

готує пропозиції щодо визначення пріоритетних для жителів територіальної громади соціальних послуг та заходів з розвитку та забезпечення їх надання;

розробляє пропозиції до стратегії розвитку Сергіївської територіальної громади.

Пропозиції робочої групи оформлюються протоколом, який підписується керівником робочої групи, секретарем та не менше як одним представником отримувачів соціальних послуг, представників вразливих груп населення.

  1. Всі документи, створені на виконання даного Порядку оприлюднюються на вебсайті.

 

  1. Організація визначення потреб населення у соціальних послугах для планування заходів щодо їх надання на середньостроковий період
  2. Для визначення потреб населення у соціальних послугах на середньостроковий період проводиться соціальне дослідження один раз на три роки у період з 01 січня до 15 червня у році, що настає після сплину двох років після попереднього визначення потреб на середньостроковий період, яке передбачає:

1) збирання, узагальнення та аналіз даних щодо:

соціально-демографічної ситуації у територіальній громаді та кількості осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення;

надавачів соціальних послуг, їхніх ресурсів для надання соціальних послуг;

забезпечення вразливих груп населення соціальними послугами;

стану розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, патронату над дитиною та потреб у їх розвитку (за даними відповідної служби у справах дітей);

організаційної спроможності територіальної громади у забезпеченні населення соціальними послугами;

стану інформування та обізнаності населення про соціальні послуги, що надаються в територіальній громаді, їх змісту та порядку надання, що вивчається шляхом проведення опитувань, інтерв’ю, фокус-груп.

Також аналізуються прогнозні та програмні документи економічного і соціального розвитку територіальної громади, узагальнена інформація за результатами моніторингу надання та оцінки якості надання соціальних послуг за попередні періоди (в тому числі щодо планування роботи з розвитку системи надання соціальних послуг) та результати наявних досліджень щодо соціальних проблем та заходів, спрямованих на їх вирішення, тощо.

Для збору необхідних даних, зазначених в абзацах третьому - сьомому цього пункту, відділ соціального захисту населення надсилає інформаційний запит до підприємств, установ, організацій та закладів соціальної медичної та освітньої сфери;

2) проведення опитувань, інтерв’ю, фокус-груп для з’ясування потреб у соціальних послугах осіб/сімей, які проживають у територіальній громаді, в тому числі тих, які належать до вразливих груп населення (залежно від віку, статі, наявності інвалідності або належності до маломобільних груп населення, місця проживання, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану), формування бачення розвитку системи надання соціальних послуг та необхідних заходів для цього. Методи збору даних, групи респондентів визначаються відділом соціального захисту населення та погоджуються робочою групою.

Для організації та проведення опитувань, інтерв’ю, фокус-груп та інших заходів зі збору даних залучаються окремі фахівці які провадять професійну діяльність із соціальної роботи, соціальних послуг, освітніх та медичних послуг;

3) підготовку проекту звіту за результатами визначення потреб населення у соціальних послугах до 15 квітня відділ соціального захисту населення узагальнює та аналізує результати соціального дослідження та готує проект звіту, який виноситься для обговорення на засіданні робочої групи;

4) розгляд проекту звіту на засіданні робочої групи, під час якого визначаються заходи щодо розвитку та забезпечення надання соціальних послуг (у тому числі пріоритетних) з урахуванням:

визначених потреб вразливих груп населення;

якості, повноти, доступності та відповідності наявних соціальних послуг;

стану забезпечення соціальним захистом населення, надавачів соціальних послуг кадровими, фінансовими, матеріальними ресурсами, необхідними для розвитку та надання соціальних послуг відповідно до визначених потреб населення у соціальних послугах.

Після розгляду проекту звіту на засіданні робочої групи відділ соціального захисту населення в разі потреби доопрацьовує звіт;

5) громадське обговорення проекту звіту, що забезпечується шляхом його оприлюднення на офіційному вебсайті та отримані від громадськості пропозиції / зауваження беруться до уваги при формуванні остаточного звіту. Громадське обговорення проекту звіту здійснюється відповідно до законодавства;

6) затвердження звіту головою Сергіївської сільської  ради;

  1. Результати визначення потреб населення у соціальних послугах та рекомендації, викладені у звіті, враховуються при розробленні/внесенні змін до стратегії розвитку територіальної громади, плану заходів з реалізації стратегії розвитку територіальної громади, місцевих програм розвитку, програми економічного і соціального розвитку територіальної громади в частині забезпечення потреб осіб/сімей у соціальних послугах.

При плануванні заходів в частині забезпечення потреб осіб/сімей у соціальних послугах визначаються відповідальні виконавці, строки виконання заходів, обсяги та джерела фінансування, індикатори (показники) виконання.

Для оптимального задоволення потреб населення у соціальних послугах заходи спрямовуються на досягнення таких цілей:

розвиток мережі надавачів соціальних послуг;

запровадження та забезпечення надання необхідних соціальних послуг;

створення умов безбар’єрності для отримувачів соціальних послуг;

кадрове забезпечення системи надання соціальних послуг;

підвищення кваліфікації працівників, які надають соціальні послуги;

здійснення співробітництва територіальних громад;

посилення комунікації з жителями територіальної громади щодо переліку соціальних послуг, їх змісту, порядку та умов отримання;

цифровізація процесу визначення потреб населення у соціальних послугах та надання соціальних послуг, зокрема, шляхом запровадження та використання Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг на місцевому, регіональному та національному рівнях.

 

ІІІ Організація визначення потреб населення у соціальних послугах під час дії на території України або в окремих її місцевостях надзвичайного або воєнного стану

  1. Під час дії на території України або в окремій її місцевості надзвичайного або воєнного стану визначення потреб населення у соціальних послугах не проводиться.

 

ІV Організація визначення потреб населення у соціальних послугах у перехідний період після припинення/скасування дії на території України або в окремих її місцевостях надзвичайного або воєнного стану

  1. Якщо надзвичайний або воєнний стан на території України або в окремих її місцевостях було припинено/скасовано протягом останнього місяця календарного року, визначення потреб населення у соціальних послугах проводиться в наступному календарному році для планування заходів щодо їх надання на короткостроковий період.
  2. У наступному календарному році після визначення потреб населення у соціальних послугах відповідно до пункту 1 цього розділу проводиться визначення потреб населення у соціальних послугах для планування заходів щодо їх надання на середньостроковий період. Надалі визначення потреб населення у соціальних послугах здійснюється згідно з періодичністю та послідовністю, визначеними у розділах ІІ-IV цього Порядку.

Карта захисних споруд полтавської області

вгору