Menu

                                                             

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

РІШЕННЯ

 

02.09.2024                                                                                                         №103

 

Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав

 

Керуючись статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтями 8, 12 Закону України «Про охорону дитинства», статтею 164 Сімейного кодексу України, Порядком провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» (із змінами), розглянувши протокол комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Сергіївської сільської ради від 19.08.2024 року №9, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради ВИРІШИВ:

 

  1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав Сірого Вячеслава Олеговича, 11.01.1996 року народження, по відношенню до дочки Сірої Марії Вячеславівни, 27.04.2017 року народження (додається).
  2. 2. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олега ДИЧКА.

 

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради від 02.09.2024 №103

 

Висновок

про доцільність позбавлення батьківських прав

 

Службою у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради розглянуто та вивчено документи, представлені громадянкою Ревою Вікторією Анатоліївною, яка виховує малолітню доньку Сіру Марію Вячеславівну, щодо позбавлення батьківських прав її батька Сірого Вячеслава Олеговича.

Встановлено, що громадянин Сірий Вячеслав Олегович та Рева Вікторія Анатоліївна перебували у зареєстрованому шлюбі з листопада 2017 року. Від подружнього життя у батьків народилась донька Сіра Марія Вячеславівна (свідоцтво про народження серія І-КЕ № 253805, видане Виконавчим комітетом Сергіївської сільської ради Гадяцького району Полтавської області. Однак, сімейне життя у громадян не склалося через несумісність поглядів на сімейні відносини.

21 вересня 2018 року Рішенням Гадяцького районного суду Полтавської області шлюб між громадянами було розірвано (справа № 526/1102/18, провадження №2/526/560/2018), а неповнолітню доньку залишено проживати разом із мамою.

Згідно довідки завідуючої ЗДО «Перлинка» Сергіївської сільської ради (№ 01-29/88  від 28.06.2024р.) Сіра Марія Вячеславівна відвідувала садочок із 02.09.2019 року по 31.08.2023 року. За цей період батько Сірий В.О не цікавився життям доньки у дитячому садку, не приводив і не забирав дитини додому, у вихованні доньки у дитячому садочку, не приводив і не забирав дитину додому, не спілкувався з вихователям, не брав участі у батьківських зборах, дитячих святах та розвагах, не вносив плату за харчування. Згідно довідки Розбишівської гімназії Сергіївської сільської ради від 27.06.2024р №84 батько, Сірий Вячеслав Олегович, із дитиною не спілкується, з сім’єю не проживає. У вихованні дитини участі не бере. З класним керівником на зв'язок не виходив, на батьківські збори не з’являвся.

26 червня 2024 року начальником служби у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради та юристом виконавчого комітету, обстежено умови проживання дитини за адресою: с. Розбишівка, вул. Сумська,24, в ході обстеження встановлено, що будинок складається з 2-х кімнат, простора зала, кухня, коридор. Умови проживання добрі, дитина забезпечена усім необхідним для комфортного проживання, навчання та проведення дозвілля.

На обліку у Служби у справах дітей ні малолітня Сіра Марія, ні її мати Рева Вікторія., не перебувають як такі, що опинилися у складних життєвих обставинах.

На засідання комісії з питань захисту прав дитини, було запрошено батьків малолітньої Сірої Марії: Реву Вікторію Анатоліївну (тел. повідомлення) та Сірого Вячеслава Олеговича (рекомендованим листом №01-24/117 від 02.08.2024 р.), однак рекомендований лист-запрошення Сірому В.О. вручено не було. Сірий Вячеслав Олегович на зв'язок не виходить.

Зі слів матері з 2017 року Сірий Вячеслав Олегович став проживати окремо від доньки та дружини, займався виключно своїм життям. Взагалі перестав цікавитися своєю дочкою. Батько не виявляв жодного бажання займатися її вихованням та в добровільному порядку матеріальної допомоги на утримання малолітньої доньки не надавав.

Із 2017 року Рева Вікторія Анатоліївна одна займається вихованням дочки, з її слів, батько не дарував подарунків своїй дитині ні на День народження, ні на День святого Миколая, а ні на Новий рік.

Батько не піклується про фізичний та духовний розвиток дитини, не забезпечує необхідного харчування та медичного догляду. Не бачиться з дитиною, не здійснює підготовку до дорослого життя та не проявляє інтересу до її внутрішнього світу.

Рева В.А надала на розгляд комісії виконавчий лист у якому обчислено розмір заборгованості зі сплати аліментів Сірого В.О. Сума заборгованості на 01.07.2024 року становить 201596,14 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», ч. 2, 3 ст. 150 та ст. 180 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, а батьки мають право та зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток, матеріально забезпечувати та утримувати її.

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав по відношенню до своїх дітей за ухилення від виконання батьківських обов’язків. Згідно ст. 165 Сімейного кодексу України громадянка має право звернутися з позовом до суду про позбавлення батьківських прав, так як є мамою з якою проживає дитина.

Враховуючи наведене, вважаємо, що доцільно позбавити громадянина Сірого Вячеслава Олеговича, 11.01.1996 року народження, батьківських прав по відношенню до дочки Сірої Марії Вячеславівни, 27.04.2017 року народження.

 

Сільський голова,

голова органу опіки та піклування                                               Ігор ЛІДОВИЙ

Карта захисних споруд полтавської області

вгору