Menu

                                                                

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ  СІЛЬСЬКОЇ  РАДИ

РІШЕННЯ

 

02.09.2024                                                                                                         №104

 

Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав

 

Керуючись статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтями 8, 12 Закону України «Про охорону дитинства», статтею 164 Сімейного кодексу України, Порядком провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» (із змінами), розглянувши протокол комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті  Сергіївської сільської ради від 26.08.2024 року №10, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради ВИРІШИВ:

 

  1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав Михайлика Богдана Вікторовича, 19.05.1984 року народження, по відношенню до дочки Михайлика Аполлінарії Богданівни, 07.10.2013 року народження (додається).
  2. 2. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олега ДИЧКА.

 

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради від 02.09.2024 №104

 

Висновок

про доцільність позбавлення батьківських прав

 

Службою у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради розглянуто і вивчено документи, наданні громадянкою Онісімовою Анжелікою Андріївною, яка виховує малолітню доньку Михайлик Аполлінарію Богданівну, 07 жовтня 2013 року народження, щодо позбавлення батьківських прав її батька Михайлика Богдана Вікторовича.

Онісімова Анжеліка та Михайлик Богдан перебували у зареєстрованому шлюбі з червня 2013. Від подружнього життя у громадян народилася дочка – Михайлик Аполлінарія, 07.10.2013 року народження, однак подружнє життя у громадян не склалося.

Рішенням Гадяцького районного суду Полтавської області від 20.01.2023 року, шлюб між Онісімовою Анжелікою та Михайликом Богданом розірвано, а малолітню Аполлінарію залишено проживати разом з матір’ю.

Мама дитини повідомляє, що після розірвання шлюбу, батько дитини Михайлик Богдан, не приділяє уваги розвитку своєї дочки та свідомо ухиляється від своїх обов’язків, пов’язаних із вихованням дитини, не піклується про її фізичний та духовний розвиток, не бере участі у підготовці до самостійного життя, не спілкується з дочкою.

Онісімова Анжеліка не чинила та не чинить перешкод у спілкуванні дитини з батьком, однак батько не бажає брати участі у вихованні дочки, не проявляє інтересу до навчання дитини, а також, не цікавиться її станом здоров’я.

Відповідно до характеристики, виданої Сергіївським ліцеєм Сергіївської сільської ради, Михайлик Аполлінарія є ученицею 6 класу. Мати, Онісімова Анжеліка, активно займається вихованням дочки, стежить за її успішністю, харчуванням, одягом, цікавиться шкільним життям дитини, постійно на зв’язку з класним керівником, забезпечує умови для навчання та розвитку дитини. Батько, Михайлик Богдан Вікторович, із дитиною не спілкується, проживає окремо. У навчанні та вихованні дитини участі не бере. З класним керівником не спілкується.       

Михайлик Аполлінарія перебуває під медичним спостереженням у лікаря загальної практики  сімейного лікаря Сергіївської амбулаторії Ковальової Катерини Олексіївни. За інформацією лікаря, під час візитів дитину завжди супроводжує мати, Онісімова Анжеліка Андріївна.

18.08.2024 року службою у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради та Центром надання соціальних послуг проведено обстеження умов проживання сім’ї Онісімової Анжеліки, в с. Сергіївка, по вул. Гагаріна,25. Квартира складається з 5-ти кімнат, зали, спальні, кухні, коридору та комори. В ході обстеження встановлено, що мати створила належні умови для проживання дитини. Аполлінарія має визначене місце для сну, навчання та проведення дозвілля. Дитина забезпечена необхідним одягом, взуттям, засобами гігієни, канцтоварами, іграшками та повноцінним харчуванням.

Онісомова Анжеліка надала на розгляд комісії Розрахунок заборгованості, у якій обчислено розмір заборгованості зі сплати аліментів Михайлика Богдана Вікторовича. Сума заборгованості на 01.08.2024 року становить 141608,38 тис. грн.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», ч. 2, 3 ст. 150 та ст. 180 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, а батьки мають право та зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток, матеріально забезпечувати та утримувати її.

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав по відношенню до своїх дітей за ухилення від виконання батьківських обов’язків. Згідно ст. 165 Сімейного кодексу України громадянка має право звернутися з позовом до суду про позбавлення батьківських прав, так як є матір’ю з яким проживає дитина.

Враховуючи наведене, вважаємо, що доцільно позбавити громадянина  Михайлика Богдана Вікторовича, 15.05.1984 року народження, батьківських прав по відношенню до його доньки Михайлик Аполлінарії, 07.10.2013 року народження.

 

Сільський голова,

голова органу опіки та піклування                                               Ігор ЛІДОВИЙ

Карта захисних споруд полтавської області

вгору